HTML

Babák,gyerekek,kamaszok

Nagyon sok fiatal anyának gondja van a gyerekneveléssel,főleg ha a gyerek már már kiskamasz korba lép. Vagy még pici de nincs kihez fordulnia vagy nincs aki megértse őt. De sokszor még az idősebb szülőknek is nehéz kezelni a gyermeküket. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani mindazoknak akik úgy érzik hogy "csődöt" mondtak a gyereknevelés során. A cikkek pszichológus, védőnő és gyermek jóléti tanácsadó együttes megbeszélése és tanácsa alapján készült.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Testképzavar már általános iskolában

2011.03.24. 11:21 Mona 78

 8 éves gyerekek küzdenek étkezési zavarokkal, és már 6 éves lányok is arról panaszkodnak, hogy túl kövérek.

Minden harmadik lány és ötödik fiú a 10 éves korosztályban aggódik az alakja miatt. A celebek és a reklámok hatásának betudható testképzavarok egyre gyakoribbak a brit iskolákban. Az oktatási szakemberek figyelmeztetnek, az általános iskolák falain belül kell megállítani a veszélyes folyamatot. Testkép az általános iskolában címmel adtak ki egy könyvet, hogy a tanárok és szülők segítségére legyen.

Jellemzően a kamaszokra terjed ki a megelőző munka, pedig a külsővel kapcsolatos aggodalmak már korábban jelentkeznek – emelték ki a szerzők, akik 1997 óta kutatják a témát. A könyv ötlete azután született meg, miután egy 150 000 gyermek bevonásával készült kutatás 2008-ban megállapította, hogy 10 éves korra a lányok harmada, a fiúk 22%-a a testüket, mint a legnagyobb aggodalomra adó okot jelölték meg.

Egy friss tanulmány 1000 brit lány megkérdezésével arra a következtetésre jutott, hogy a 7–11 éves korosztály háromnegyede szeretne valamit megváltoztatni a külsőjén. 10–11 év között 8-ból 1 vékonyabb szeretett volna lenni.

A zavarok kialakulásában meghatározó szerepe van a médiának; a gyerekek évente 40 000 hirdetéssel találkoznak szembe, ami nyomot hagy az önértékelésükön.
Az általános iskoláknak úttörő szerepet kell vállalniuk a tendencia megállításában. A könyv feladatokat, szituációs játékokat ajánl a tanároknak, hogyan vértezzék fel önbizalommal a gyerekeket, miközben a testképről beszélgetnek az osztályban.

A szülők is sokban hozzájárulhatnak az egészséges testkép kialakításához. Amikor tévézünk, magazinokat nézünk, bátorítanunk kell gyerekeinket, hogy megkérdőjelezzék, amit látnak.  Meg kell erősítenünk őket a külsejükkel kapcsolatban, nem szabad negatív kommentekkel bombáznunk őket és túlhangsúlyozni a külső jelentőségét.

1 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gyereknevelesfortelyai.blog.hu/api/trackback/id/tr552767565

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pszichológus válazol: Olvashatok-e Harry Pottert a tíz éves kisfiamnak? 2011.03.25. 17:59:49

Tisztelt Bujdosó Karolina!Az ön véleménye szerint tíz éves kisfiamnak olvashatok-e Harry Pottert? Egyáltalán javasolja-e. Mondtak rá hideget, meleget.ÜdvözlettelSz. AnitaKedves Anita!Az írónő véleményével többé-kevésbé egyet értek, aki azt ajánlja, az ...

Trackback: Pszichológus válazol: Olvashatok-e Harry Pottert a tíz éves kisfiamnak? 2011.03.25. 17:59:49

Tisztelt Bujdosó Karolina!Az ön véleménye szerint tíz éves kisfiamnak olvashatok-e Harry Pottert? Egyáltalán javasolja-e. Mondtak rá hideget, meleget.ÜdvözlettelSz. AnitaKedves Anita!Az írónő véleményével többé-kevésbé egyet értek, aki azt ajánlja, az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BAR0KKER 2011.03.25. 10:33:07

A média tehet erről, a gyerekek túl sok időt töltenek a tévé előtt és túl sokmindenben formálja a véleményüket. Magyarországon elképesztően sokat néznek tévét az emberek és a gyerekek is, naponta több órát, ráadásul a gyerekek manapság sokkal tovább fent vannak és jóval kevesebbet alszanak még a 10 évvel ezelőttihez képest is, pedig már akkor is probléma volt ez.

A másik dolog, hogy legyünk egy kicsit őszinték, persze ezt is lehet a tévére fogni: ellustultak a gyerekek. Tényleg egyre több a dagadt gyerek, aki összevissza eszik hülyeségeket, rendszertelenül él, nem figyel magára, a szülők se figyelnek rá.
Hazánkban jelenleg sokkal több a kövér gyerek, az egyértelműen kövér gyerek, mint mondjuk 30 éve volt.

Az orvosok szerint a kövér emberek kb 1%-a az, amelyik nem tehet arról, hogy kövér, mivel hormonproblémák miatt zsírosodott el.
A többiek... azok bizony szarul élnek, szart esznek és döglenek, mondjuk csak ki.

De mitől lesz valaki kövér?
A vékony tinilány, aki idegesen méricskéli magát a tükör előtt, kövérnek tartva magát, miközben egyáltalán nem az... az inkább lelki beteg... sokan úgy érzik, hogy ha a törékeny, kifutón látott modellekre nem hasonlítanak, akkor már ők "kövérek".

Ami számomra a legaggasztóbb, az az, hogy a gyerekek is átveszik a felnőtt nők irtózatos hülyeségét, azt, hogy ha fogyni akarnak, jobb alakot akarnak, akkor eszükbe se jut mozogni, mert az nehéz. Inkább koplalnak és drága joghurtokat meg egyéb varázsszereket használnak, amitől csak sajnálnivaló külsejük lesz, főleg az arcuk lesz nagyon keserves...
süti beállítások módosítása